Асенова крепост се намира южно от Асеновград, в  Родопите. Тя е една от най-известните крепости в България. Крепостта е разположена върху рид Могилата, намиращ се над пътя между Асеновград и Смолян. Тя носи името на цар Иван Асен II, който я подобрява и достроява.

Най-ранните археологически находки са от V-ІV в. преди новата ера, като първоначално тук е имало тракийско укрепление. Районът на крепостта е обитаван и през римската и  византийската епоха. Българската версия на крепостта датира от втората половина на IXв.

Асенова Крепост се състои от външна и вътрешна част, като външната стена е около 3 метра на височина и ширина.
Скалният рид, на който е построена се извисява на 130 м. от нивото на Асеновград и на  30 м. от пътя за Бачковския Манастир и Пампорово.
Скалите от западната страна на крепостта са надвесени над реката, което ги прави абсолютно недостъпни. 

В Асенова Крепост могат да се видят фрагменти от керамика, оръжия, сечива и други интересни неща. Вътре се намира и църквата Света Богородица Петричка, а близо до църквата има и леко изкачване, като се стига до високата част на крепостта. От там може да се видят зашеметяващи панорамни гледки, нагоре към Родопите и надолу към Асеновград и Тракийската низина.