Телевизионната кула Снежанка е построена през 1978г в Родопите, на връх Снежанка, който е висок 1926м. Кулата е висока 156 метра. Освен, че е един от Стоте национални туристически обекта, тя е и една от основните забележителности и символи на курортен комплекс Пампорово. Кулата Снежанка дори е изобразена в логото на Пампорово АД.

Пампорово

В горната си част Снежанка има два пръстена. Оборудването в долният служи за пренос на телевизионен и радио сигнал. В горния се намира заведение с панорамна тераса, предлагащо спираща дъха гледка към Родопите във всички посоки.

До връх Снежанка и кулата може да се стигне пеша по туристическа пътека или с един от лифтовете на комплекс Пампорово. Достъпът с автомобил е възможен само през топлите месеци, когато няма сняг. 

От подножието на кулата започват няколко от ски пистите на к.к. Пампорово, включително една от най-стръмните – Стената, която се препоръчва само за напреднали скиори.

 

Може да се насладите на гледка към кулата Снежанка от стаята си в хотелски комплекс Замъка, който се намира точно до писта №7. Замъка предлага на скиорите директен достъп до пистите на комплекс Пампорово, без да се налага допълнително придвижване.