Момчилова крепост е едно от най-значимите и красиви исторически места в България. Трудно е да се опише пълното възхищение, при вида на величествените стени на това място, но ние ще се опитаме да ви представим част от магията, която Момчилова крепост носи в себе си.

Момчилова крепост се намира във върховете на Родопите, в близост до град Смолян, на 35-40км от Пампорово в зависимост от избрания маршрут. Най-близкото населено място е село Градът. Това е една от най-добре запазените средновековни крепости в България и е също така национален паметник на културата. Името идва от легендарния български вожд Момчил, който защитавал крепостта по време на османското нашествие.

Когато пристигнете в Момчилова крепост, ще се окажете пред впечатляващи каменни стени, които остават непокътнати от вековете. Гледката от върха на крепостната стена е невероятна – вие се вглеждате във вълшебния пейзаж на Родопите, с разстилащите се зелени хълмове и планини на хоризонта. Може да си представите как в древността защитниците на крепостта са гледали същата тази панорама и са се гордели с владението си.

Вътре в крепостта ще откриете руините на средновековни постройки, като кули, къщи и църква. Те ви призовават да си представите как е протичал животът тук през миналото. Може да се насладите на разходка из обителите на военачалниците и ратниците, да изследвате древния водопровод и да се насладите на великолепната гледка към околността.