Тази събота, на 1 юли 2023 година, ще се открие официално новият телескоп в Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ – най-големият астрономически комплекс в Югоизточна Европа. Телескопът, доставен от Австрия и с тегло близо 6 тона, е с автоматизиран и роботизиран дизайн и основно огледало с диаметър от 1,5 метра, което му позволява изключително бързо насочване.

Церемонията на откриване ще се състои в 12 часа и се очаква министър-председателят академик Николай Денков да присъства на събитието заедно с други официални лица.

С новият роботизиран телескоп ще бъде възможно извършването на автоматични наблюдения, без човешка намеса. Той ще бъде програмиран предварително, като ако метеорологичните условия не са подходящи, сам ще решава как и кога да извършва наблюденията, обясняват астрономите.

Новият апарат надминава предшествениците си по няколко аспекта, особено възможността за наблюдения на космически тела чрез дистанционно насочване и фокусиране. Със своите три огледала, оптичната му система се управлява от компютър, което гарантира точността на наблюденията и изключва отклоненията.

Този дистанционно управляем телескоп ще има за основна задача да извършва наблюдения на бързо променливи обекти, да участва в международни кампании за изследване на източниците на гама-избухвания, да следи нови и свръхнови звезди, бързо променливи звездни обекти, квазари и ядра на активни галактики. Той ще продължи традиционните за българската астрономия изследвания на астрономически обекти, като например катаклизмични и симбиотични звезди, компактни обекти, звезди в процес на формиране, звезди с акреция от околозвездни дискове, звезден вятър и колимирни изхърляния на материя.

Този проект, изцяло финансиран по Националната пътна карта за научна инфраструктура, беше реализиран от австрийската фирма ASA Astrosysteme GmbH, която бе избрана като изпълнител на договора за доставка и монтаж на новият телескоп за НАО Рожен.

Най-новата придобивка за научни изследвания на Космоса в Института по астрономия бе представена между 19 и 23 юни по време на третата лятна школа в НАО „Рожен“, по проект STELLAR. На учебното събитие участваха над 20 участници – лектори и ментори от ASTRON (Нидерландия), DIAS (Ирландия), University of Helsinki (Финландия) и от Института по астрономия (България).

Студенти, докторанти и учени бяха включени в проекта, с цел да се запознаят с възможностите за радионаблюдения с пан-европейския телескоп LOFAR. Те участваха в лекции, които обхващаха теми като обработка на наблюдателни данни за слънчева активност, космическо време и йоносферни смущения. Обсерваторията представи също и колекция от оптични инструменти, сред които най-новият роботизиран телескоп.

На деня на откриването на телескопа, 1 юли 2023 г., Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ няма да приема посетители.