Обсерватория Рожен - където Космосът се отваря за България

В дълбините на Родопите, издигащи се с красота и тайнственост, само на 14км от Комплекс Замъка Пампорово, се крие една от най-значимите астрономически обсерватории в Югоизточна Европа – Националната астрономическа обсерватория “Рожен”. Разположена на връх Рожен в Смолянска област, тази обсерватория предлага възможности за наблюдения на Космоса и научни изследвания, които изпъкват в мащаба на европейската астрономия.

Основана през 1981 година, Националната астрономическа обсерватория “Рожен” е една от гордите перли в научния калейдоскоп на България. Специалната й позиция в Родопите и надморска височина, я правят идеална локация за изследване на небесните тела и астрономическите явления.

Първоначалната й цел беше да предостави възможности за изследвания и образование в областта на астрономията и астрофизиката на българските учени и студенти. С годините тя разраства своя научен потенциал и става респектабилен участник в европейските научни кръгове, извършвайки активни и важни изследвания в областта на астрономията.

Основният инструмент на обсерваторията е най-новият роботизиран телескоп, доставен от Австрия с тегло близо 6 тона и основно огледало с диаметър от 1,5 метра. Този телескоп разполага с автоматизиран и роботизиран дизайн, позволяващ му бързо насочване към интересуващите небесни обекти. Със своите три огледала и управление от компютър, телескопът гарантира прецизността на наблюденията и изключва отклоненията.

Телескопът е дистанционно управляем, което позволява извършването на автоматични наблюдения, без човешка намеса. Той може да бъде предварително програмиран, за да извършва наблюденията, дори когато метеорологичните условия не са подходящи, тъй като сам ще решава кога и как да работи.

С новия роботизиран телескоп, НАО “Рожен” се насочва към извършване на важни научни изследвания. Основната му задача ще бъде наблюденията на бързо променливи обекти, участие в международни кампании за изследване на източниците на гама-избухвания, наблюдения на нови и свръхнови звезди, бързо променливи звездни обекти, квазари и ядра на активни галактики.

Обсерваторията ще продължи и традиционните за българската астрономия изследвания на астрономически обекти като: катаклизмични и симбиотични звезди, компактни обекти, звезди в процес на формиране, звезди с акреция от околозвездни дискове, звезден вятър и колимирни изхърляния на материя.

Обсерваторията се ангажира и с образователни и обучителни инициативи. Проект STELLAR представлява възможност за студенти, докторанти и учени да разгледат възможностите за радионаблюдения с пан-европейския телескоп LOFAR. Те имат шанса да слушат лекции за обработката на наблюдателни данни по слънчева активност, космическо време и йоносферни смущения. Това представлява ценен опит и обучение за бъдещите астрономи и учени, които ще допринесат за бъдещето на астрономията и космическите изследвания.

Рожен е не просто обикновено място в планината, а връх, откъдето погледът се издига към Космоса. Националната астрономическа обсерватория “Рожен” е мястото, където науката и космическите изследвания се преплитат, давайки възможност за открития, които ще променят нашия поглед към Вселената. Стремежът й към знанието и високите технологии я правят един от водещите астрономически центрове в региона, допринасяйки за просветлението и развитието на науката в България и по света.